GHID PENTRU ÎNCEPATORI

Bun venit în echipa Enlightened! Acest ghid conține toate informațiile de care ai nevoie pentru un început perfect în Ingress; drumul către nivelul 8 începe aici!

PRIMELE ÎNTREBĂRI

Cum mă mișc?  Harta jocului e harta lumii. Săgeata verde, care reprezintă poziția ta, se mișcă odată cu tine. Activează localizarea GPS și datele mobile la telefon, și pornește la o plimbare pe afară. Caută cel mai apropiat parc sau muzeu, sigur o să găsești portaluri acolo. Care e scopul jocului? Cum “câștig”? Ingress, ca orice MMO (World of Warcraft, League of Legends, CounterStrike:GO, etc.), nu are un “sfârșit” propriu-zis – jocul are o poveste SF în spate, dar sunt mulți jucători care își văd de joc fără să știe nimic despre shapers, N’Zeer, 13 Magnus sau alte elemente din poveste. Continuând analogia cu un MMO, prima parte, cea în care crești în nivel până la nivelul 8, ar fi single-player campaign: aici înveți elementele de bază, primești acces la toate itemele din joc, începi să îți cunoști zona de joc și “vecinii”. După ce ajungi la nivelul 8 începe ceea ce ar fi “endgame” – tu alegi pe ce vrei să te concentrezi în continuare: să crești în nivel mai departe, să îți găsești o echipă cu care să faci raiduri în teritoriul advers, să faci cât mai multe misiuni, să faci operațiuni din ce în ce mai ambițioase ca anvergură…

SCANNER-ul tău

player_window_arrow

NIVELELE ȘI AP-ul

Câștigi Action Points (AP) cu care crești în Nivel făcând diverse acțiuni în joc. Este recomandat ca până la Nivelul 5 să te axezi pe Hackuri, Deploy, Linkuri, și Fielduri.

Când ajungi la Nivelul 6 o să ai acces la burstere XMP care fac suficient de mult damage cât să poți face raiduri de unul singur. Poți să ataci și mai devreme de Nivelul 6, dar preferabil doar portaluri neprotejate (portaluri fără moduri – vezi mai jos) și de nivel mic.

Acțiunea Action Points (AP)
Hack la portal albastru 100 AP
Hack la portal Enlightened/Neutru 0 AP
Glifă corectă (la Hack cu glife) 50 AP + bonus de timp
Reîncărcare portal 10 AP
Deploy rezonator 125 AP
Upgrade rezonator 65 AP
Bonus – deploy la primul rezonator
(capturare portal)
500 AP
Bonus – deploy la ultimul rezonator
(portal completat)
250 AP
Upgrade la rezonator 65 AP
Deploy moduri 125 AP
Link între două portaluri 313 AP
Creare field verde 1250 AP
Distrugere rezonator albastru 75 AP
Distrugere link albastru 187 AP
Distrugere field albastru 750 AP

AP necesar: Nivelele 1-8
Nivel AP necesar Capacitate XM
1 0 3.000
2 2.500 4.000
3 20.000 5.000
4 70.000 6.000
5 150.000 7.000
6 300.000 8.000
7 600.000 9.000
8 1.200.000 10.000

NOȚIUNI DE BAZĂ

hack_button
Hack-ul de portaluri e modul prin care faci rost de iteme cu care să joci. Primești iteme la hack la ORICE portal; Resistance, Enlightened, Neutru. Dă HACK la fiecare portal (în ciuda numelui, portalul nu pățește nimic la hack)! Dacă ții puțin mai mult apăsat pe butonul de HACK poți să intri într-un mini-game în care trebuie să reproduci câteva glife. (Atenție, e nevoie de mai multe glife la portalurile de nivel mai mare.) Nu poți să dai hack la un portal mai des de o dată la 5 minute (decât dacă folosești mod-uri speciale – vezi mai jos).

Capturezi și întărești portalurile facând deploy de Rezonatoare. Primești AP bonus pentru deploy la primul și la ultimul rezonator pe portal! Deci dacă vezi un portal Neutru (gri, necapturat), capturează-l! Pe lângă asta, rezonatoarele au o distanță față de portal. Încearcă să faci deploy la distanță maximă, adică atunci când portalul e la limita razei tale de acțiune (reprezentată de cercul galben din jurul săgeții tale). În felul ăsta rezonatoarele tale vor fi mai greu de distrus!

deploy_button

Distanță bună

good_range

Distanță prea mică

poor_range

mod_button

Modurile (Modifications) schimbă proprietățile portalului (și primești 125 AP când le pui). Poți să pui maxim 2 moduri pe un portal (din totalul de 4 slot-uri disponibile pe un portal). Shield-urile, Force Amp-urile și Turetele apără portalul (scad puterea atacurilor adverse sau cresc puterea atacurilor portalului). Heat Sink-urile și Multihack-urile reduc timpul dintre două hack-uri consecutive (< 5 minute) respectiv te lasă să dai mai multe hackuri înainte de burnout (> 4 hackuri / 4 ore). Link Amp-urile cresc lungimea maximă a linkurilor care pot pleca din portal; au un uz limitat pentru majoritatea jucătorilor din orașe.
Rezonatoarele portalurilor albastre pot fi atacate cu XMP Bursters. Damage-ul XMP-urilor este maxim la poziția în care ești când le detonezi, și scade cu distanța. Atenție! Un portal atacat va contra-ataca, și îți va lua din XM! Ultrastrike-urile dau damage mare pe o arie restrânsă; specialitatea lor este distrugerea mod-urilor de pe portalurile adverse. Stai exact în centrul portalului când ataci cu ultrastrike-uri, pentru a avea șanse maxime să afectezi mod-urile.
Fiecare din acțiunile de mai sus consumă o cantitate mai mică sau mai mare de XM. Powercube-urile sunt un mod rapid de a reumple bara. Fiecare powercube îți dă 1000 XM x Nivelul cubului (L1 = 1000XM, L2 = 2000XM, etc). Ca pe orice item cu Niveluri din joc, poți folosi doar cuburile cu un Nivel mai mic sau egal cu al tău.
Cheile îți permit să accesezi portaluri îndepărtate, ca să le încarci sau doar să le verifici. Dar cel mai important rol al lor este în link-uri și field-uri, din care câștigi cel mai mult AP! Field-urile creează de asemenea și Mind Units (MU) care au efect direct asupra competiției între facțiuni. Peste tot în lume, inclusiv la tine în oraș, agenții încearcă săptămânal să controleze cât mai mult MU.

Link-uri si Field-uri

Dacă ai o cheie de portal poți acum să te duci la alt portal și să îl conectezi de cel de la care ai cheie, creând un Link. Sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru a putea crea un link – link-ul nou creat nu trebuie să intersecteze nici un alt link existent, și ambele portaluri trebuie să aibă puse toate cele 8 rezonatoare. Cheia este consumată din inventar în momentul în care link-ul este creat. Dacă vrei să mai creezi link-uri catre același portal va trebui să îi dai hack din nou pentru a obține cheie.
Când conectezi trei portaluri într-un triunghi ai făcut un Control Field și ai creat Mind Units (MU) pentru Enlightened. La început încearcă să creezi multe field-uri mici. Asta se face cel mai ușor cu link-uri scurte trase între portaluri apropiate. Link-urile lungi în interiorul orașului e bine să fie evitate, pentru că îți pot bloca șansa la multe field-uri mici. ATENȚIE: Nu poți face link de la un portal care se află sub field. Nu poți face mai mult de 8 link-uri de la un portal (decât cu mod-uri speciale).
Pe măsură ce te apropii și depășești L6 vei învăța multe din mecanicile de bază ale jocului și poți incerca link-uri mai lungi, care rezultă în field-uri mai mari și mai mult MU!

link_button

1. Primești Cheie

key_aquired

2. Cauți ținte

Link1

3. Alegi portalul țintă

Link2

4. Creezi Link!

Link3

Alte resurse pentru incepatori:

GL;HF!

Back to Top
Și nu uita să intri pe grupul de Telegram destinat începătorilor! Verde Proaspăt - enl.ro/chat

Suntem peste 120 de colegi pe grup, și avem garantat răspuns la orice întrebare despre joc!
Ai început deja să joci? Probabil că atunci te va interesa mai mult ghidul nostru pentru începători - enl.ro/ghid